Home Moss Mye på gang på Kråkereiret

Mye på gang på Kråkereiret

Den snart 60 år gamle rockeklubben Kråkereiret har fått nytt blod i årene, og er mer aktiv og vital enn på lenge. Nå står både punkefestival for hele familien og et hip-hop arrangement på vårprogrammet.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst og foto

Det var selveste Erik Bye som sto for åpningen av Kråkereiret Rockeklubb/Blinken, 2. mars 1962. På scenen sto Moss Storband.

Til tross for at klubben i perioder har vært stengt, og de stemningsfulle lokalene har stått i fare for å bli revet, går Kråkereiret fremdeles for å være blant landets eldste rockeklubber.

Opp igjennom tidene, har klubben hatt egne teatergrupper, dansegrupper, rusfrie ungdomsarrangementer, festivaler og en lang rekke konserter, og mang en mossing har trådd over fra barndom til ungdom i lokalene under brua.

Nytt styre – ny giv

Sist uke fikk Kråkereiret nytt styre, og allerede før første styremøte uttaler påtroppende styreleder Petter Larsen at man ønsker å jobbe seriøst med aktivitetene på stedet, og at det også er sterkt ønskelig med arrangementer for yngre mennesker. Konserter, juletrefest og lignende er allerede under planlegging.

Som «nylig tilflyttet» trønder (2001), må undertegnede (med skammen tydelig i ansiktet) innrømme at jeg aldri før har vært innenfor de grafittidekorerte veggene. Det er derfor en kraftig WOW-følelse som flommer over meg i det en av stedets frivillige arbeidere, Dagmara Eliassen slår på lyset og viser fram det fantastiske konsertlokalet. Hvorfor har jeg ikke vært her før???

– Du har gått glipp av mye, Arne Kristian. Dette er vår klubb – din og min, mossefolket sin. Her er alle velkomne til arrangementene, sier Dagmara og viser rundt.

Det er noe behagelig gammeldags over stedet. Det er mørkt og mystisk, men samtidig fylt av farger og lys – litt som Dagmara selv egentlig. Scenen lokker musikeren i meg. Jeg får lyst til å koble inn gitaren og rope rå rock inn i mikrofonen.

NY STYRELEDER: Petter Larsen ønsker å skape en lystbetont hverdag, fri for ansvar, for Kråkereirets frivillige medarbeidere.

Må få en god dialog

Den nye styrelederen driver eget lydfirma, LLS Utleie, og leverer lyd og lys til store og små arrangementer. Nå skal han bidra til en systematisert drift av Kråkereiret.

– Ja, nå skal mye systematiseres, og mange skal prates med. Vi må komme i dialog med politiet, kommunen, brannvesenet, vaktselskap, bryggeri og så videre. Vi har vårt første styremøte tirsdag 9. april, og da skal vi legge planer, sette ned statutter og derfra drive et sted med fokus på ungdom. Vi må gå inn for at jobben til de frivillige medarbeiderne blir så enkel, lystbetont og fritt for ansvar som overhode mulig, sier Petter Larsen.

Punk, påske og rap

Dagmara er ivrig etter å promotere de kommende arrangementene, og forteller ivrig om den ene artisten etter den andre. Første arrangement ut, er «Punk i april 2019» 11. til 13. april.

– Dette er en punkrock-festival over tre dager. Vi starter 11. april, uten aldersgrense, med unge band fra Østfold, Vestfold og Oslo. Dette er et alkoholfritt arrangement for hele familien, hvor vi ønsker å vise barn og ungdom at det finnes annerledes musikk enn den som ligger på VG-lista, forteller hun. På scenen står The Astronomies (fra klokka 18), Legacy, Nuclear Youth og Hårsår. Kvelden avsluttes rundt klokka 22.

Dagen etter er satt av til det de kaller «gamle punkere» fra Oslo, Trondheim, Bergen, Halden og Moss. Aldersgrense på fredag er 20 år, og på scenen står Stagedive Suicide, Mansters, Angstsemblet, Pandemi, Anti Social Rejects og Dødsdømt.

Lørdag fortsetter moroa med Hate This, Politisk Hjærnesvikt A/S, Berusalem, Oslo Hardkor, No Futser, Dømt, Decibøllene og Bøyen Beng. Dette MÅ jo bli gøy.

Sjekk ut https://www.facebook.com/Kraaakereiret/ for mer info om både «Punk i april 2019» og andre kommende arrangementer.

Norsk punk og polsk rap

Kråkereiret tar ikke påskeferie for å gå på bortoverski på Beitostølen eller risikere nakken i Hafjell.

– Nei, det skal rockes i påska også. 20. april har vi nemlig fått inn Tommy Luger med band, og Lazy Sodz som support. Tommy kjenner du kanskje fra før. Han var bassist i Backstreet Girls i 1998, og hr gitt ut album i eget navn. Nå er han klar med ny singel, og har sagt at han gleder seg veldig til å spille i Moss. Tommy er i fantastisk form for tiden, så vi gleder oss også veldig til å høre ham og punkrocken hans, sier Eliassen. Lazy Sodz er ganske ferske på punk-scenen, men består av musikere med lang fartstid fra band som Slips, Oi Division! og Stookers. Arrangementet har 20-årsgrense.

Om du har sett Norske Talenter på TV2 den siste tiden, har du trolig lagt merke til FRYTT. 26. april skal den polske stjernen rappe sine lyriske og hardtslående tekster på polsk for det mossiske publikum.

– FRYTT er en polsk musiker, bosatt i Vestby, som bedriver hip-hop og rap. Jeg hører ikke selv så mye på rap, men hans politiske tekster er fantastiske, og publikum vil oppleve entusiasmen hans selv om de ikke skjønner et fnugg av de polske tekstene, avslutter Dagmara.

Support denne dagen er de to unge artistene Adrian «Adiz» Bjørge-Nilsen fra Moss og Silje Andersen fra Fredrikstad.

Som man skjønner, er det mye som skjer på Kråkereiret i tiden som kommer. Og som Dagmara sier; – Du MÅ ikke være verken punker eller rocker for å trives på Kråkereiret.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Takk for oss!

Grunnet manglende inntekter, ser vi i Morsa Tidende oss nødt til å avslutte driften av det som var ment å bli en...

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...