Home Historie Kjenner du historien bak disse?

Kjenner du historien bak disse?

Undertegnedes samling av hverdagslig mossehistorie vokser stadig. Det siste tilskuddet, som faktisk dukket opp i en kasse i egen garasje…, er disse to sjarmerende vimplene. Morsa Tidende ønsker å få kjennskap til historien bak dem.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst og foto

Museer er kjekke – nyttige og spennende. Der tar man vare på vår historie, så den ikke skal gå tapt for fremtidige generasjoner. Allikevel er det noe jeg alltid savner på et museum, nemlig hverdagen.

Ikonene, de flotteste objektene, det som har tilhørt kjente personer eller stått i fornemme boliger, prisvinnende design og lignende er oftest det man finner på et museum. Det er fint og flott det, men hvor ble det av hverdagslivet – tingene folk flest omga seg med…

I min private samling, er det nettopp dette jeg har fokusert på. Ting som er laget i Moss og Rygge, reklameeffekter for bedrifter som ikke lenger eksisterer (men også fra bedrifter som lever i beste velgående), ting som sier noe om hvordan folk levde, hvem som drev med hva, og hva som har skjedd i distriktet bakover i tid.

Suvenirer, noe man knapt vet hva er lenger, er en egen «greie». Disse er gjerne temmelig smakløse og rare, og utgjør dermed fargeklatter i samlingen.

Men så var det altså disse to vimplene. Når ble de laget, og til hvilken anledning? Er de rene suvenirer, eller har de noe med et idrettsarrangement, en utstilling eller et speidertreff å gjøre? Den gule er 25 centimeter lang, og den hvite drøyt 29. For meg ser de ut til å stamme fra 50-tallet, eventuelt tidlig på 60-tallet.

Har du sett dem før? Hadde du en sånn i barndommen? La oss høre fra deg, så kanskje vi får plassert dem på rett sted i historien.

Ring undertegnede på 930 58 130, eller send en e-post til redaksjon@morsatidende.no.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Næringsavisen presenterer Mosseregionen

Vår andre nettavis Næringsavisen presenterer B2B nyheter fra Mosseregionen som en egen kategori https://naeringsavisen.no/mosseregionen Har du tips...

Mr. BLUES IS COMING TO TOWN 23/11 kl 15

Denne gangen tar kongen av Norsk blues, Reidar Larsen med seg øverste hylle av musikere og vi kan love et heidundrende show.

Har du smakt Julechips?

På ren impuls havnet disse i handlekurven min 19 nov 19. Er jeg bare lett å lure...

Midway

Midway er en skikkelig krigsfilm av den gamle sorten til tross for at den er produsert og gitt ut i vår tid. Fargefilteret, heroismen og de massive slagene minner veldig om klassiske krigsfilmer.

Den gamle skovhytta

Forsker man litt på lokalhistorie dukker det noen ganger opp små perler. Små skildringer eller historier som levendegjør fortiden og fortidsmenneskenes livsførsel.