Home Moss – Det bare ble sånn

– Det bare ble sånn

Han manglet poeng for å komme inn på Kirkeparken videregående skole. Da «truet» han seg til en jobb, tok senere maskin- og mek.-utdanning og studerte juss. I dag driver Geir Even Elgaaen Hydroclean, noe som må kunne beskrives som en suksessbedrift i Moss.

ARNE KR. L. STELLANDER tekst

LENNART P foto

– Det bare ble sånn… Jeg drev og surret rundt og leide meg ut til entreprenører. Jeg har drevet for meg selv siden jeg var 23 år, reparert slamsugere, pumper, biler og båter. I 2009 kjøpte jeg min første sugebil, så en høytrykkspumpe og en supersuger, og så var vi i gang, forteller Geir Even Elgaaen.

I 2010 etablerte mossingen bedriften Hydroclean, og siden har han høstet på seg kunder fra både den private industrien, stat, kommune og privatfolk. Et av de mer uvanlige oppdragene, må sies å være det på en plattform i Bergen, hvor de var med å suge ut 3.000 m3 med slam fra såkalte «spudcanner» i beina på plattformen.

– Det er mange krav i denne bransjen, og alt vi driver med må dokumenteres nøye, forteller han. Dette vitner da også kontoret på Kambo klart om. Hyllemeter på hyllemeter er fylt til randen av skjemaer, dokumentasjon og annet som Elgaaen må ha tilgjengelig til enhver tid.

LEVER AV MØKKA: Noen må ta seg av all møkka vi mennesker produserer, og Geir Even Elgaaen har skapt en effektiv bedrift, som med fokus på alle miljøhensyn, sørger for å pumpe, transportere og levere avfall på riktig måte.

Driver sunt

Enda finnes det en del septiktanker nedgravd på eiendommer over det ganske land. Også disse, samt en rekke renseanlegg står på Hydrocleans faste timeplan. Det pumpes, transporteres og avleveres slam til mottak som er satt til å behandle avfallet på en forsvarlig miljøvennlig måte, og det ser ikke ut til at oppdragslista går tom med det første.

– Nei, vi har godt med oppdrag, og vi driver sunt, så vi går absolutt med overskudd, sier Geir Even før telefonen hans igjen ringer.

Deler av overskuddet Elgaaen tar inn på driften, deler han villig ut til lokale idrettslag.

– Jeg synes det er moro å sponse lokale initiativ, og sponser gjerne idretten.

Hydroclean har i dag 12 ansatte på lønningslista, og en stadig voksende maskinpark som Elgaaen forteller at takler de fleste typer oppdrag innen vakuumsuging, høytrykksspyling og sanering av fyringsoljetanker.

– De siste åra har vi investert mye i nytt utstyr og stadig er det noe nytt som skal kjøpes inn – biler, maskiner og annet utstyr. Det trengs mye forskjellig, når vi driver i vår bransje, og klargjøring av biler er en del av hverdagen. De ansatte her er en fin og dedikert gjeng som besitter god bransjekunnskap, og vakttelefonen vår går på rundgang blant de ansatte, i tilfelle noen har tette sluk i helgene.

Og tro ikke at sjefen sjøl holder seg unna vakttelefonen. Han er ofte ute på oppdrag selv, og er kjent for å være veldig glad i å snakke med folk. Elgaaen liker å fleipe med kundene sine, selv om han står med kloakkvann opp til knærne på en søndagskveld i kjelleren til en stakkar som trenger hjelp.

Privatpersonen

I helgene drar Geir Even til Elgå i Femundsmarka. Familien hans på farssiden er derfra, og etter at hans tante døde, tok han over huset der. Han er der så ofte han kan, og gjerne flere helger i måneden. Der har han gått til innkjøp av snøscootere som han kjører med fra tidlig morgen til leden stenger. På kveldene liker han å dra fram gitaren og spille og synge litt. Publikum er ikke viktig – om det er bikkjer eller folk – alle får høre.

Etter at hunden hans døde i 2017, har Elgaaen savnet en co-pilot på jobben, så noen måneder senere fant han en fire år gammel rottweiler-leonberger-tispe som trengte et nytt hjem. Den store jenta er med ham i bilen nesten hver dag, og lusker rundt i kontorer og på jobber, og er veldig glad i å bli klødd og kost med – også av fotografer og journalister, viser det seg.

VARM JOBB: På et kryploft i et brannskadet hus, suger Hydroclean her ut blåseisolasjon, som en forberedelse til totalrenovasjon av huset. Anders Nielsen og Gregory Badevic (bak) er varme og svette når sjefen kommer på besøk.
LITEN TUE: Det skal ikke store brannen til, før et hus må totalrenoveres. Denne lille brannen, i første etasje i en bolig i Fredrikstad, medførte at til og med blåseisolasjonen på loftet måtte suges ut. Hydroclean tok jobben.
MASKINPARK: Det skal stort og kraftig utstyr til, for å utføre den store variasjonen av jobber som Elgaaen og arbeiderne hans tar på seg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Blueskveld med Feldson Association

Det er på Cafe Røed på Røed Gård på Jeløy det skjer, og datoen er fredag 13. desember. Da er det nemlig klart for en heftig blueskveld...

Steinars julekalender: Luke 5

Ofte møter man glade og lykkelige mennesker, men av og til møter man også på mennesker som oppleves negative og destruktive, og...

Til helgen er det julemarked i Moss

Kirketorget skal fylles av julestemning og glade mennesker førstkommende helg. Gå ikke glipp av byens store julearrangement. ARNE KRISTIAN...

Steinars julekalender: Luke 4

Du har i deg kraften til å forvandle negative følelser og opplevelser til positive følelser og skapende kraft for deg selv og dine...

Førjulstid i kommunene Rygge og Moss

Julen kommer igjen mot oss like fort i år som tidligere. Kaldt og mørkt er det og litt snø har vi fått....