Home Hjem og bolig Gode farger til barnerommet

Gode farger til barnerommet

Skal du velge en farge som gir energi eller som virker beroligende på barnerommet? Og skal barnet få velge selv? Her er ekspertenes tips.

MARI ANDERSEN ROSENBERG/ifi.no tekst

– Barn er glade i farger, og farger spiller en viktig rolle i hverdagen og har innflytelse på trivsel og aktiviteter, forklarer Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

PERSONLIG: Det er alltid gøy å sette et personlig preg på rommet. Og husk også at ulike barn kanskje trenger ulike farger. Veggene er malt med Butinox Interiør Barnerom i fargen 5898 Havblå og 5502 Krem. FOTO: Butinox

Og selv om vi reagerer ulikt på farger, trekker hun frem noen tommelfingerregler du kan ha med når du skal velge farger til barnerommet.

– Rødt er ofte karakterisert som den mest levende og oppmerksomhetsskapende fargen – en farge med mye energi. På barnerom der barnet også skal sove, kan det være lurt å bruke den i begrensede mengder, eller gjerne i en mer avdempet, varm nyanse. Når det kommer til gult, er det en livsglad fargetone, og en farge de fleste av oss reagerer godt på. I for store mengder eller i for sterk fargestyrke kan den bli intens, så bruk den gjerne i kombinasjon med andre farger, råder hun.

Ifølge Bull-Gustavsen kan det være lurt å velge noe litt mer rolig i store mengder, og heller krydre med fargene som gir mye energi.

– Blått og grønt er fargetoner som oftest viker beroligende på oss. Dette kan være gode farger på barnerommet, og er herlige i kombinasjon sammen med gule og røde farger, tipser hun.

Grønt barnerom
GRØNT: Både grønt og blått, særlig i litt dempede nyanser, kan være gode farger til barnerommet. Veggene her er malt med Butinox Interiør Barnerom i fargen 5743 Lindegrønn. FOTO: Butinox

Gi barnet stemmerett

Gode farger til barnerommet
LITT HJELP: Hjelp gjerne barna litt på veien, men la dem ta det endelige valget. Det mener Idar Stensvold. Dette rommet er malt med Pure & Original Classico i fargen Skin Powder. FOTO: Iris Floor/Pure & Original

For Idar Stensvold hos Pure & Original er det én ting som er særlig viktig når det kommer til valg av farger på barnerommet: at barnet selv får stemmerett.

– Jeg tenker at barna må være med å bidra med valg av farger. Barna blir litt stolte når de også får bestemme. Ikke vær redd for å la dem ta egne valg! La barna få se på fargekartet, og hjelp gjerne litt på veien. Men la ungene ta det endelige valget – maling er tross alt ikke veldig dyrt, sier han.

La de voksne velge maling

Men – det kommer alltid et men – han mener at voksne bør ta styringen når det kommer til én ting.

– Jeg mener at vi voksne skal bestemme type maling. Velg maling uten avgasser for et best mulig innemiljø, råder han.

Naturlig maling på barnerom
VOKSENVALG: Barna bør få velge fargen, men de voksne bør velge malingen, mener Idar Stensvold. Veggene her er malt med Marrakech Walls fra Pure & Original, som er 100% mineralsk maling. Fargen er Cardinal Red. FOTO: Yvonne Kwakkel/Pure & Original

Alle er forskjellige

Jenny Bull-Gustavsen er enig i at barnet bør ha stemmerett, og tror resultatet blir best hvis man samarbeider.

– Snakk om hvilke farger barnet liker, så kan du finne frem 4-6 fargenyanser av den fargen, som du som forelder også liker, og som harmonerer med interiøret forøvrig, og la så barnet velge mellom disse. Så kan du også la minstemann få bestemme fargen på en krakk, bilderammene, en fargerik tavle eller andre småmøbler. Og gjerne la poden få være med å male. Deltagelse er alltid en suksess, sier hun.

Avslutningsvis mener Bull-Gustavsen at det er viktig å ta høyde for hvor ulike barn er.

– Alle barn er forskjellige, og har forskjellig lynne, så se an barnet ditt og dens egenskaper før du velger farge. Et aktivt barn trenger kanskje mer ro på rommet sitt, mens en annen trenger kanskje mer stimulerende farger, avslutter hun.

Rosa barnerom
SAMARBEID: Velg gjerne farge sammen med barna. Skapene er malt i Carazzo Courtly Rose fra Pure & Original. FOTO: Ingeborg Simone/Pure & Original

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Takk for oss!

Grunnet manglende inntekter, ser vi i Morsa Tidende oss nødt til å avslutte driften av det som var ment å bli en...

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...