Home kultur Syvende litteraturfestival i Møllebyen

Syvende litteraturfestival i Møllebyen

I dag sparkes den i gang, den syvende utgaven av Møllebyen Litteraturfestival, på House of Foundation. På programmet finner vi mer enn bøker; mat (selvsagt), og ikke minst et svært spennende musikalsk innslag.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst

(Hovedbildet viser Jørn H. Sværen, norsk forfatter, forlegger, oversetter og musiker.)

Festivalen, som arrangeres med støtte av Fritt Ord, Moss kommune, Norsk kulturråd og Østfold fylkeskommune, har altså hatt flere år på seg til å modnes, justeres og bli til det den etter hvert har blitt, nemlig et arrangement for bredden av befolkningen.

Den svenske forfatteren Balsam Karam deltar på Møllebyen Litteraturfestival på lørdag.

Det hele starter i kveld (fredag), klokka 18.00. En time senere går Monica Aasprong på podiet. Forfatteren og oversetteren debuterte med romanen «Mellom Alex Gobulev og meg» i 1997, og har også tre diktsamlinger på samvittigheten. Hennes siste utgivelse, nibindsverket Mnemosyne Nomenclatur, tar for seg navn og deres betydning og sammenheng i ofentligheten. I forbindelse med helgens litteraturfestival, lanserer hun poetikken «Om form og innhold«, som utgis av House of Foundations eget forlag H//O//F.

I løpet av fredagskvelden, kan publikum også se og høre den kinesisk/amerikanske poeten Mei-mei Berssenbrugge og den norske forfatteren, forleggeren, oversetteren og musikeren Jørn H. Sværen, som blant annet har oversatt Berssenbrugges «Hallo, rosene). Også den finske dikteren Pauli Tapio og den engelske forfatteren Bhanu Kapil kan oppleves i kveld.

Mei-mei Berssenbrugge

Lørdagen byr på en lang festivaldag, som starter klokka 13, og neppe tar slutt før kråkene har sovnet. På programmet finner vi bokanmelder, esseyskribent og forfatter Anders Dunker og filosof, foreleser, skribent og oversetter Eirik Høyer Leivestad. De to vil prate om Elizabeth Grosz, australsk filosof og professor ved Duke University i Durham, North Carolina, bok «Kaos, territorium, kunst».

Italienske Zerocalcare, eller Michele Rech som er hans egentlige navn, er serietegner i hjemlandet Italia. Lørdag vil han være i samtale med tegneseriekritiker Morten Harper.

Den franske poeten Laura Vazquez.

En video av billedkunstner, skribent og kritiker Stian Gabrielsen skal vises i løpet av dagen, Monica Aasprong skal i samtale med forfatter, gjendikter og kabaretartist Gunnar Wærness, og man kan møte den franske poeten Laura Vazquez. Forfatter, oversetter og redaktør for kulturtidsskriftet «Mellom», Erlend Wichne har oversatt Vazquez «Ja», utgitt på H//O//F, vil også være til stede. Det samme vil forfatter, redaktør og oversetter Paal Bjelke Andersen, oversetter av Bhanu Kapils bok «Schizophrene), samt den svenske forfatteren Balsam Karam.

Lørdag kveld er viet til musikk. I samarbeid med Lyse Netter presenterer Møllebyen Litteraturfestival Blixa Bargeld og Teho Teardo på Verket Scene.

Tyske Blixa Bargeld er en aktivk sanger, gitarist, låtskriver, komponist og regissør. Blant annet, har han vært Nick Caves gitarist i over ti år, i tillegg til at han er grunnlegger av, og frontfigur i det eksperimentelle bandet Einstürzende Neubauten.

Blixa Bargeld og Teho Teardo

Italieneren Teho Teardo er musiker, komponist og lyddesigner. På sin CV, har han soundtrack til filmer av Oscar-vinnende regissører som Paolo Sorrention og Gabriele Salvatores, en rekke priser, som Ennio Morricone-prisen og David Di Donatello-prisen.

De to artistene begynte å samarbeide i 2013, og ga da ut albumet «Still Smiling». Tre album til har kommet på rekke og rad. Et spesielt bånd har oppstått mellom musikerne. Selv sier de at båndet er både personlig og artistisk, og at de hele tiden gjenoppfinner relasjonen seg imellom for å utforske stadig nye territorier.

En spennende helg på House of Foundation og Verket Scene, der altså.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Den gamle skovhytta

Forsker man litt på lokalhistorie dukker det noen ganger opp små perler. Små skildringer eller historier som levendegjør fortiden og fortidsmenneskenes livsførsel.

Herman Dominus lager julegaver til private og bedrifter i Mosseregionen

Herman Karstensen Bugten er en utviklingshemmet gutt på 22 år som har startet sitt enmannsforetak ( Herman...

Rita Westvik åpner Linn Kristin Sørviks salgsutstilling torsdag

Moss Kunst Ramme er rammen om Linn Kristin Sørviks salgsutstilling i Moss. Sørvik er en ung og fremadstormende kunstner fra Karmøy, og...

Komiker fra San Francisco til Standup Moss

- Vi gleder oss veldig til å starte opp på Verket Scene, sier Rune Vold i Standup Moss i forkant av deres...

Hyggelig juleopplevelse med dyrebeskyttelsen

Moss og Omegn Dyrebeskyttelse er en frittstående dyrebeskyttelse i sitt 70ende år, som verken får statsstøtte eller kommunal støtte. Derfor må pengene...