Home Råde Karlshus Bruktsalget øker - Går mot 2,6 millioner i omsetning

Bruktsalget øker – Går mot 2,6 millioner i omsetning

Det kan se ut til at folk er blitt mer bevisste, både når det gjelder miljøfordelene ved gjenbruk, og i forhold til sin egen økonomi. Bruktsalget bare øker og øker, og NMS Gjenbruk i Råde passerte 2 millioner i fjor.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst og foto

(Hovedbildet viser Henny Pederstad (f.v.), Trond Kollskau, Inger-Johanne Gjerløv og Knut Lande.)

Den lutherske misjonsorganisasjonen Det Norske Misjonsselskap (NMS), ble stiftet i 1842. Mye vann har rent gjennom Mekong siden den gang, og mang en misjonær har reist mellom organisasjonens skole i Stavanger og ett eller flere av de 17 landene NMS engasjerer seg i. I 1998 etablerte NMS sin første gjenbruksbutikk i Sola kommune. I dag har organisasjonen 51 butikker fordelt rundt i landet, alle med navnet NMS Gjenbruk. Butikken i Råde åpnet dørene i april 2003.

Knut Lande er butikkleder for NMS Gjenbruk i Råde.

I 2013 hadde NMS Gjenbruk en omsetning på nær 30 millioner kroner, med et resultat etter husleie og andre driftsutgifter, på cirka 16,7 millioner kroner. Organisasjonen har sett en gradvis økende omsetning helt fra starten av, og så også i Råde. I 2016 måtte butikken utvides, og ble da flyttet til de tidligere Rema-lokalene midt i sentrum av Karlshus.

Knut Lande er tidligere kretssekretær for NMS Østfold. I dag fungerer han som butikkleder for NMS Gjenbruk i Råde. Han forteller at butikken drives av cirka 50 frivillige sjeler, som henter varer på mandager og torsdager, leverer på forespørsel, sorterer, vasker, plasserer ut og selger.

– Vi får inn masse fint her. Folk kommer og leverer eller ringer oss for å be oss hente, og vi er i kontakt med givere flere ganger hver dag. I fjor omsatte vi for drøyt to millioner kroner, og i år ligger vi an til å nå 2,6 millioner. Faktisk er butikken vår i Råde nummer to på omsetning blant alle landets NMS Gjenbruk-butikker, forteller han.

Magne Grønlien, styreleder i NMS Gjenbruk Råde, og Grethe Hetland er i full gang med prising av nyankomne varer.

Hyllemeter etter hyllemeter fyller den rundt 800 kvadratmeter store bruktbutikken. Pyntegjenstander, kjøkkenutstyr, møbler, duker, sengetøy, leker, bøker og musikk, og en og annen antikvitet – det er mye å se på, hvis man ønsker å sondere hele butikken.

– Pengene vi tar inn på salget, går til hjelpearbeidet som drives av NMS. Dette fordeles på 15-16 land, hvor det bygges skoler, bores brønner og utføres annet sterkt tiltrengt arbeid. Mottoet til NMS er jo: forkynne evangeliet, utrydde fattigdom, og bekjempe urettferdighet, så det et er omfattende arbeid som drives.

– Hva er det dere selger mest av for tiden?

– Det går nok mest i småting, som pyntegjenstander, glass og serviser, men vi selger også mye møbler. Og ikke minst selger vi overraskende mye klær herfra. Vi får jo faktisk inn klær hvor merkelappene fremdeles ikke er tatt av, sier en stadig overrasket Knut Lande.

En del av gjenbruksbutikken i Råde er satt av til prat og hygge. Her sitter det stadig mennesker som slår av en prat, tar seg en kaffe og vaffel, før de handler videre.

NMS Gjenbruk i Råde har også utviklet seg til å bli et møtested for folk i distriktet. Et område av butikken er møblert med bord og stoler, og der sitter det stadig folk og prater med hverandre, tar seg en kopp kaffe og en vaffel.

– Ja, her sitter det alltid hyggelige mennesker. De prater, koser seg med vaffel og kaffe, og så handler de med seg litt hjem, sier Lande før han igjen må inn på bakrommet for å ta en prisvurdering av noen nyankomne gjenstander.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Den gamle skovhytta

Forsker man litt på lokalhistorie dukker det noen ganger opp små perler. Små skildringer eller historier som levendegjør fortiden og fortidsmenneskenes livsførsel.

Herman Dominus lager julegaver til private og bedrifter i Mosseregionen

Herman Karstensen Bugten er en utviklingshemmet gutt på 22 år som har startet sitt enmannsforetak ( Herman...

Rita Westvik åpner Linn Kristin Sørviks salgsutstilling torsdag

Moss Kunst Ramme er rammen om Linn Kristin Sørviks salgsutstilling i Moss. Sørvik er en ung og fremadstormende kunstner fra Karmøy, og...

Komiker fra San Francisco til Standup Moss

- Vi gleder oss veldig til å starte opp på Verket Scene, sier Rune Vold i Standup Moss i forkant av deres...

Hyggelig juleopplevelse med dyrebeskyttelsen

Moss og Omegn Dyrebeskyttelse er en frittstående dyrebeskyttelse i sitt 70ende år, som verken får statsstøtte eller kommunal støtte. Derfor må pengene...