Aladdin

En godhjertet gatetyv oppdager en ånd som oppfyller ønsker. Blant annet, legges det til rette for et møte med byens prinsesse.

KRIS LESLIE MUNTHE tekst

Disney oppdaterer klassikerne sine på løpende bånd. Denne gangen er det Aladdin som får et ansiktsløft og slippes som live-action film. Oppgaven til Disney er vanskelig. Det er å trå på glasskår, og de med nostalgi har uten tvil enorme forventninger.

Fra å være en tegnefilm, er det nå virkelige skuespillere som står på rollelisten. Interessant nok, så er det ikke bare kjente fjes som pryder skjermen, og det til filmens fordel. Vel, bortsett fra Will Smith naturligvis, som uansett gjør en god jobb som den kjappe, artige, men også omsorgsfulle karakteren.

Alt er vakkert

Det første man blir imponert over, er hvor vakkert alt er på film. Fra nydelige oversiktsbilder, by og hav, får vi se et vakkert land. Her serveres vi en eventyrlig stemning med musikk, farger og en kultur som stammer fra tiden.

Ja, mye er jo naturligvis animert. Men det tar seg godt ut. Også kostymer er vel gjennomtenkte – alt fra kjoler til rustninger.

Sang og dans er også definitive høydepunkt. Det blir en slags bollywood-opplevelse med fargerike dansere som beveger seg synkront. Også med dramatiske bevegelser og dansernes veksling av blikk. Dette ser fantastisk ut, og sangene er vel fremført og kameraarbeidet likeså.

Will Smith sørger for humor

Will Smith som den magiske ånden er med på å trekke de humoristiske sidene opp. Han er en klovnefigur som har magiske elementer uten like. Samtidig er han ikke bare «bajas», han har også en dybde i seg, og personlighet.

Aladdin er også mer enn «bare» magi og moro. Filmens moral følger hovedpersonen. Dette kunne ha blitt utforsket enda mer dyptgripende, blant annet er det et vendepunkt som ikke overbeviser nok. Men tematikken er i det minste til stede: om jaget etter rikdom, kontra å velge det gode og etiske.

Jasmin har også fått en sterkere rolle sammenlignet med tegnefilmen. Hun har en tydeligere stemme, er tøffere og skaper tydligere endring i filmen. Så det å trekke frem en kvinnelig karakter på denne måten, er et stort pluss til Disney.

Konklusjon

Aladdin er en flott nyfortelling av den klassiske filmen. Nydelige scener skaper en eventyrlig og flott stemning, og bollywood-inspirert dans ser rett og slett fantastisk ut. Tematikken kunne ha vært enda mer dybtgripende, da hadde filmen blitt enda sterkere.

Terningkast: En sterk firer!

Denne filmanmeldelsen er et samarbeid mellom DetSkjeriMoss og Morsa Tidende. Odeon Kino i Moss, og andre distributører legger til rette for filmvisninger.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Lager folkefest med ny vannsportfestival

– Vi skal skape landets råeste vannsportfestival, sier Morten Torp (t.h.), festivalsjef for Vannsportfestivalen i Moss. Han forventer over 15 000 besøkende til...

Rocketman

Dette er filmen om popikonet Elton John, og hans opp- og nedturer på den lange veien fra enkle kår til berømmelse verden...

Design og historie i skjønn forening

Jeløy er kanskje mest kjent for sine gamle lystgårder og for kunst, kultur og kringle. Men det finnes et sted på øya...

Stor interesse for lørdagens Fokuskamp på Melløs

Det er klart for fotballfest på Melløs førstkommende lørdag. Og ikke bare kan man oppleve kampen mellom MFK og Arendal, men en...

Uplugga på House of Foundation

I fjor ble det avholdt en singer-songwriter-festival på House of Foundation (HoF). Denne er blitt kokt ned til en kveld og har...