Home NYHET Astroshow på Rygge bibliotek

Astroshow på Rygge bibliotek

I oktober er det duket for astronomiske innblikk på Rygge bibliotek. Bak showet Ad Astra 2222, står meteorittleter Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst

Det multimediale astroshowet er hittil sett av cirka 20.000 personer, på kulturarenaer over hele landet. Her snakker vi underholdning med mening.

I løpet av halvannen time, presenterer Sannes og Røed Ødegaard fakta, framtidsfiksjon, forskning, bilder og musikkvideoer som trollbinder publikum.

Og ikke bare publikum, men også journalister har latt seg begeistre:

Begeistret både barn og voksne med blant annet visjoner om romheiser, reising i stjerneskip og menneskelige bosettinger på Mars, utbasunerte Sigurd Ofsti i Smaalenenes Avis.

Milde måne for et foredrag, skrev Knut Bråthen i Bygdeposten.

Energisk astropar som utfyller hverandre veldig godt, mente Truls Lereggen i Opdalingen.

Pressemeldingen som er sluppet i forbindelse med showet, og foredragsholdernes reise rundt om i landet, sier som følger, om showet som vises på Rygge museum tirsdag 29. oktober:

Astroshowet presenterer fascinerende fenomener i verdensrommet og gir et blikk inn i en kosmisk fremtid med romheiser, store romstasjoner, baser på andre planeter, terraforming av Mars og reiser til fjerne exoplaneter.

Universet oppleves med fantastiske bilder, filmer, animasjoner og lydeffekter fra de siste årenes utforskning. Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Finnes det intelligent liv? Vil vi i så fall oppnå kontakt? Romsonder og teleskoper både på bakken og i rommet har revolusjonert vårt forhold til verdensrommet. Den spektakulære utforskningen og de siste oppdagelsene vil ha betydning for menneskehetens fremtid og vårt syn på oss selv!

Vi tar publikum med på en reise gjennom tid og rom, opplever gigantiske avstander, besøker merkelige planeter rundt fjerne stjerner, vakre gasståker, kolliderende galakser, sultne superslurpere og underlige fenomener. Du får se hvordan planeter og stjerner blir til og følger romsonder på Mars, i bane rundt Saturn og på vei til Pluto.

Det blir også innslag fra de siste årenes utrolige meteorittfall i Norge samt kjente utenlandske fall, blant annet steinen som nesten traff en mann i hodet i Moss i 2006. Publikum får også se og høre om norske og utenlandske meteorittkratre og holde flere steiner fra verdensrommet.

Ta gjerne med steiner som du tror kan komme fra rommet! Vi undersøker steiner etter showet.

Fremtidens stjernereiser

Foredragsholderne selv, forteller følgende i pressemeldingen:

– Høsten 2011 var vi de eneste norske deltagerne på historiens første stjerneskipskonferanse – i Orlando, USA. Over 1000 forskere fra hele verden diskuterte hvordan menneskene i løpet av 200 år kan besøke et annet solsystem. Hvorfor kommer menneskene til å reise til stjernene, når vil dette skje og hvordan vil en slik ferd arte seg? Hva slags stjerneskip og drivstoff vil bli benyttet? Hvor lang tid vil menneskehetens aller første ferd mot et annet solsystem ta? Og ikke minst – hvordan vil et slikt gigantisk stjerneskip se ut?

– Gjennom boktrilogien Ad Astra beskriver vi hvordan en slik ferd vil finne sted og hvordan den påvirker deltagerne og menneskene på bakken.

– Etter showet signerer vi bøker og filmer om verdensrommet og publikum får holde ekte meteoritter!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Lager folkefest med ny vannsportfestival

– Vi skal skape landets råeste vannsportfestival, sier Morten Torp (t.h.), festivalsjef for Vannsportfestivalen i Moss. Han forventer over 15 000 besøkende til...

Rocketman

Dette er filmen om popikonet Elton John, og hans opp- og nedturer på den lange veien fra enkle kår til berømmelse verden...

Design og historie i skjønn forening

Jeløy er kanskje mest kjent for sine gamle lystgårder og for kunst, kultur og kringle. Men det finnes et sted på øya...

Stor interesse for lørdagens Fokuskamp på Melløs

Det er klart for fotballfest på Melløs førstkommende lørdag. Og ikke bare kan man oppleve kampen mellom MFK og Arendal, men en...

Uplugga på House of Foundation

I fjor ble det avholdt en singer-songwriter-festival på House of Foundation (HoF). Denne er blitt kokt ned til en kveld og har...