Home Historie "Medaljongen" fra 1769

«Medaljongen» fra 1769

Som industribedrift var Moss Jernverk en stor bedrift i mossedistriktet på 1700- og 1800-tallet. Jernverket ble lagt ned i 1870 og kunne se tilbake på 166 år som leverandør av alt fra ovner til kanoner og kuler.

KJETIL HEGGE tekst og foto

Publisert i Byavisa Moss 23. 02. 2011

Før jul dukket det opp et klenodie av en ovn i Aremark. Ovnen kan i disse dager sees på Gjenbruket i Møllebyen. (Red.anm. Nå nedlagt.)

– ”Medaljongen” var en vakker og populær ovn. Den ble laget fra 1769 til om lag 1804, og siden de hovedsakelig ble eksportert, finnes det bare tre kjente eksemplarer i Norge. Dette er en bit kunsthistorie vi kan være stolte av i Moss, og det er sjelden vi finner så konkrete bevis for at Moss lå så langt framme som industriby som dette, sier Gisle F. Larsen på Gjenbruket.

– På den tiden var det like viktig å følge moter og trender som det er nå, og jernverksarving Carsten Anker hadde reist Europa rundt og ville ha designet en ovn i Louis Seize-stil. Billedhugger Henrik Bech som arbeidet på jernverket fikk i oppdrag å designe ovnen. Han ble sett på som rokokkoens mester og Bech synes det vart rart å designe etter Lous Seize-stil i rokokkoens høyalder. Derfor finner en også elementer fra rokokko i ovnen, fortsetter Larsen.

– Moss jernverk var tidlig ute med sine ideer, noe som var nødvendig i en kommersiell verden. ”Medaljongen” er sannsynligvis det første ”møbelet” som ble laget i Norge i Lous Seize-stil, ja kanskje til og med i hele Norden.

Previous articleMørkt og brutalt på Verket Scene
Next articleJoker

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Takk for oss!

Grunnet manglende inntekter, ser vi i Morsa Tidende oss nødt til å avslutte driften av det som var ment å bli en...

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...