Home kultur Teaterkråkene presenterer Oliver

Teaterkråkene presenterer Oliver

Førstkommende lørdag avholder Teaterkråkene premiere på sin versjon av musikalen Oliver. Stykket er basert på Charles Dickens roman fra 1838, en roman hvis innhold dessverre fremdeles er dagsaktuelt visse steder i verden.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst

Det var altså i 1837 at Charles Dickens skrev romanen som ble sluppet på markedet året etter, og som senere skulle vise seg å bli en varig suksess.

Romanen om den foreldreløse gutten Oliver Twist starter da Oliver blir født i et fattighus i England, og hans fødende mor dør på grunn av komplikasjoner under fødselen. Uten navn, uten penger, uten papirer blir den nyfødte overlatt til Mrs. Mann, som lever av å ta til seg foreldreløse babyer og småbarn.

En mørk start på livet

Bare ni år gammel, blir Oliver gitt tilbake til fattighuset, hvor han må leve under skitne forhold, med lite mat, i et hus hvor juling er mer regelen enn unntaket. Fattighusets styre, bestående av langt mer velstående mennesker enn de som bor der, mener at Oliver er opprørsk og uhåndterlig, og sender ham derfor ut som læregutt hos en begravelsesagent.

George Cruikshanks framstilling av øyeblikket da Oliver Twist opplever å bli ranet.

Oliver får det bedre hos Mr. Sowerberry enn på fattighuset, men også der blir den lille gutten utsatt for grov urettferdighet. Etter mer juling, bestemmer Oliver seg for å flykte til London.

Etter sju dager til fots ankommer han hovedstaden, ensom og sulten – og havner skikkelig på skråplanet, blant drankere og tyver.

Det ender heldigvis godt

Historien, som heldigvis ender med en god oppvekst hos Mr. og Mrs. Brownlow, skolegang og lykke, er filmatisert en rekke ganger – første gang allerede som stumfilm i 1909, og senest i Roman Polanskis versjon fra 2005. I 2007 ble romanen også til fjernsynsserie for fjerde gang.

Hvor mange ganger, og i hvor mange versjoner Oliver Twist har blitt framført på en scene, er nærmest umulig å finne ut, men nå kommer altså Teaterkråkenes versjon til en scene svært nær deg – nærmere bestemt på Verket Scene.

Stor musikalopplevelse

Musikalen er skrevet og komponert av Lionel Bart, men er altså basert på romanen fra 1838. Den kjente NRK-legenden Harald Tusberg står for oversettelsen. Regissør er Martin Thomas og Marita Hansen står for koreografien. Pål Dixon Sandberg har ansvar for scenografien, mens Åshild Skiri Refsdal er sanginstruktør.

Med over 25 aktører på scenen, en sammensetning av ferske og mer erfarne teaterkråker, er det duket for en storstilt musikalopplevelse som er vel verd å få med seg.

Musikalen vises fra førstkommende lørdag til søndag 3. november – åtte forestillinger totalt.

Previous articleEn unik mulighet
Next articleMorsa Tidende hos CWi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Takk for oss!

Grunnet manglende inntekter, ser vi i Morsa Tidende oss nødt til å avslutte driften av det som var ment å bli en...

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...