Home Historie En perle i mur

En perle i mur

I Storgaten ligger gamle og ærverdige hus som perler på en snor. Å gå igjennom gaten blir som en reise i arkitektur og stilhistorie. Men et av husene, nærmere bestemt nummer 12, skiller seg litt ut fra mengden.

HAAKON HATTEVIG tekst og foto

Publisert i Byavisa Moss 16.03.2011

I huset med sin upussede fasade og glaserte takstein bor en dame som både verner og brenner for både huset og historien.  

Patrisierhus

I 1865 kunne Fredrik Julius Holst flytte inn i sin staselige bolig som ble bygget over kjelleren til den gamle Laulandgården i Storgaten 12. Med en grunnflate på hele 200 kvadratmeter, 14 ildsteder og hage helt ned til sundet var dette et hus som ruvet i bybildet. Hopper man litt frem i historien, til 1914, ble huset kjøpt av Hermine Georgine Færden – enken etter prosten i Norderhov. Hennes sønn, Alf Færden, var utdannet lege og startet sin praksis i huset.

STILFULLT: Et gløtt inn i biblioteket og arbeidsværelset, med kommode i rokokko og fransk kaminur.

– På folkemunne kalte man huset for Færdengården. Det skyldes at Alf Færden drev sin legepraksis her i nesten 50 år, forteller Ulla Riseng som i dag er frua i huset.

– En artig ting er at eiendommen her fikk tinglyst rett til av- og på stigning fra egen hage da jernbanen kom til Moss i 1878. Jeg kan ikke finne i noen papirer at dette noen gang har blitt oppløst. Men det blir nok litt vanskelig å få til i dag, smiler hun.

Skulle vært revet

I 1974 ble det søkt om rivningstillatelse for huset til fordel for parkeringsplass i forbindelse med forretningsdrift.

– Jeg synes det var ille at man tenkte å rive det så jeg slo meg ned i en av stuene, fyrte i kakkelovnen og var husokkupant. Etter hvert fikk jeg støtte av andre og vi etablerte midlertidige kontorer i huset, erindrer Ulla. I perioden fra 1975 til 1984 gjennomgikk gården store reparasjons- og restaureringsarbeider under ledelse av den kjente pioneren innen norsk arkitektur, Wenche Selmer.

Og i 1980 ble det gamle tørkeloftet omgjort til leilighet for familien. En leilighet som har, og fortsatt blir hyllet for sin arkitektur og utforming.

– Loftsleiligheten var vår bolig i mange år. Den gamle kjelleren ble også pusset opp og fungerte som et flott oppholdssted for hele familien, forteller Ulla før hun viser frem de metertykke murveggene i kjelleren.

TUNTRE: Den gamle blodbøken i hagen er minst like gammel som huset. – Her sitter jeg ofte om sommeren, sa Ulla Riseng den gangen i 2011.

Det langstrakte kjellerrommet har det gamle mursteinsgulvet i behold, og på veggen bak bardisken står navnetrekkene til alle som i årenes løp har gjestet huset. Langbordet, krakker og småbord er laget av de gamle vinhyllene og en gammel trapp som sto i huset.

– Her har vi hatt mange hyggelig stunder med gode venner, forteller Ulla.

Bor i bryggerhuset

I dag bor Ulla Riseng i en leilighet midt i mellom der det gamle bryggerhuset og den gamle utedoen lå. Leiligheten har med sin helt spesielle utforming en sjarm og hygge man ikke finner maken til noe annet sted – den binder på mange måter sammen ny og gammel tid. De gamle herskapelige stuene leies i dag ut som kontorer, den flotte leieligheten leies av et heldig ektepar.

– Jeg er glad i dette huset. Det er et veldig traust hus som man føler tåler en støyt. Mannen min og jeg hadde ikke regnet med at vi skulle bli så hektet på dette huset, med det ble vi. Jeg husker at jeg måtte overtale barna mine og love både det ene og det andre da vi skulle flytte hit – de skjønte ikke hvorfor vi skulle bo på et gammelt tørkeloft.

I dag nyter Ulla livet i det gamle huset og tilbringer mye tid under løvkronen til den enorme blodbøken i hagen som opprinnelig var det gamle tuntreet. 

– Treet er minst like gammelt som huset og burde nok fredes, avrunder Ulla Riseng.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Takk for oss!

Grunnet manglende inntekter, ser vi i Morsa Tidende oss nødt til å avslutte driften av det som var ment å bli en...

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...