Home kultur En fest i farger med Vigdis Eriksen

En fest i farger med Vigdis Eriksen

Det er litt uklart om det er 18. eller 19. gang at kunstner Vigdis Eriksen fra Rygge, stiller ut på Balke Gård, men at det er klart for en ny utstilling sier seg selv – hun er nemlig trofast mot den første helgen i november.

ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekst og foto

– Det nærmer seg 20. gangen jeg stiller ut på den vakre gården, og som alltid holder jeg meg til første helgen i november. Jeg har tro på tradisjoner, og utstillingen min på Balke har blitt nettopp det, så også datoen. Det er godt med alt positivt som får festet seg i ei lita bygd som Rygge, sier Eriksen til Morsa Tidende.

De første gangene Vigdis Eriksen stilte ut på Balke Gård, var dette fellesutstillinger med en rekke andre kunstnere. De senere årene har kunstmaleren vært alene om tradisjonen.

Tilbake etter stilleperiode

Vigdis Eriksen produserer til tider i høyt tempo. Hun er sikker i sine strøk og sine fargevalg, og er blitt kjent for sin forkjærlighet for de blå tonene. Etter at hun fikk ødelagt en arm, to dager før julaften i fjor, ble hun satt litt tilbake i forhold til malingen – og ble tvunget til å avlyse eller utsette flere utstillinger.

– Nå er det veldig all right å være tilbake i sagmuggen igjen. Jeg var lenge spent på om jeg klarte å gjennomføre årets utstilling på Balke, men nå er jeg bare glad for at det gikk, og at jeg har mye nytt å presentere for publikum.

Vigdis Eriksen jobber mer med farger enn med motiver. Men av og til sniker det seg inn noe smått figurativt i bildene til den erfarne kunstneren.

På spørsmål om stilleperioden har gjort noe med det kunstneriske uttrykket hennes, svarer Eriksen;

– Det må nesten andre avgjøre. Men jeg har flere store bilder denne gangen, og så har jeg jobbet ganske mye mer med lysere bilder. De blå tonene er alltid med meg, men jeg har en bredere fargepalett nå.

Og hvis «andre» skal avgjøre spørsmålet, kan denne «andre» like godt være undertegnede, som har fulgt Vigdis Eriksen og kunsten hennes gjennom en årrekke. Og selv om kunstkunnskapen kanskje ikke er på topp, legger selv jeg merke til at det for første gang har sneket seg inn noe rosa i et av bildene hennes. Kanskje er dette et resultat av stilleperioden? At kunstneren nå er så glad for å være tilbake i maleverkstedet sitt, at det rosa symboliserer nettopp denne lykkefølelsen.?.

– Det er spennende å prøve med litt nye farger. Man har jo det uttrykket man har – med variasjoner, men andre farger kan endre dette, og gi nye inntrykk. Jeg har jo alltid jobbet mer med farger enn med motiver, forteller Eriksen.

Intens periode

Vigdis går alltid inn i en intens periode når det nærmer seg en utstilling.

– Jeg tror det er sånn det skal være også. Det betyr jo at man er inne i en konsentrert periode, og gjør sitt beste.

Oppmøtet har alltid vært godt når Vigdis Eriksen har hatt sine utstillinger på Balke Gård. Mange kommer tilbake år etter år, mens det stadig dukker opp nye ansikter som blir nye gjengangere.

Liker seg på Balke

Kunstneren skryter av Balke Gård og omgivelsene der ute. Hun prater om hvor fint, fritt og åpent det er rundt gårdsbygningene, våningshusene, jordene, åkrene og de store innhegningene til hestene. Hun forteller om barna som kommer dit for å se på og klappe på kaniner, geiter, griser, høner og hester.

– Det er flott for ungene å få møte dyr, så det er et fantastisk tilbud Balke har der. I tillegg er det jo et fantastisk rikt turterreng med utgangspunkt i gården, avslutter hun.

Vigdis Eriksens utstilling på Balke Gård, avholdes lørdag 2. og søndag 3. november. Lørdag klokka 12.30, en halvtime etter at utstillingen har åpnet, spiller Rygge-karene Trond Henriksen og Morten Pedersen noen låter for de frammøtte. Og selvsagt står Balkesuppe, kaffe, kaker og vafler på menyen under hele det hyggelige og uformelle arrangementet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Næringsavisen presenterer Mosseregionen

Vår andre nettavis Næringsavisen presenterer B2B nyheter fra Mosseregionen som en egen kategori https://naeringsavisen.no/mosseregionen Har du tips...

Mr. BLUES IS COMING TO TOWN 23/11 kl 15

Denne gangen tar kongen av Norsk blues, Reidar Larsen med seg øverste hylle av musikere og vi kan love et heidundrende show.

Har du smakt Julechips?

På ren impuls havnet disse i handlekurven min 19 nov 19. Er jeg bare lett å lure...

Midway

Midway er en skikkelig krigsfilm av den gamle sorten til tross for at den er produsert og gitt ut i vår tid. Fargefilteret, heroismen og de massive slagene minner veldig om klassiske krigsfilmer.

Den gamle skovhytta

Forsker man litt på lokalhistorie dukker det noen ganger opp små perler. Små skildringer eller historier som levendegjør fortiden og fortidsmenneskenes livsførsel.