Home Moss En ungdomskafe for alle

En ungdomskafe for alle

Midt i gågata i Moss, ligger et lokale som en gang i tiden var en del av et kjøpesenter. I dag huser lokalet en kafe med biljardbord, dart, brettspill og en scene.

ARNE KRITIAN LØVIK STELLANDER tekst og foto

Kafeen, som går under det bibelske navnet «Jonas», fungerer både som kafe på dagtid, og noe tilnæret en ungdomsklubb på ettermiddagstid. I tillegg hender det at det tilbys arrangemenger også på kveldstid.

Jonas er drevet av en gruppe frivillige sjeler, som rett og slett brenner for at ungdommen skal ha et tilbud – et sted å «henge». I front for det hele, står Evert, mannen som er kjent for å i sin tid ha skapt Kafe Everts på Jeløy. Evert er 82 år, men har ingen planer om å gi seg med sin innsats for ungdommen.

Evert forteller at Jonas skal være et trygt og rusfritt sted, hvor ungdom kan ha det godt og drive med aktiviteter de liker. Snart er også leksehjelp på plass på kafeen i gågata.

– Jonas ble startet av en gruppe på åtte personer, og ønsket vårt er å drive et sted hvor ungdommen kan være, og ha det godt, forteller han.

De fleste av de involverte jobber ved siden av, så det aller meste faller på Evert selv, noe han ser ut til å stortrives med.

På dagtid svinger en del voksne mennesker innom for en kaffe og et kakestykke, og etter skoletid kommer det, i følge Evert, en del ungdommer til stedet.

– Vi har plass til mange flere, og det koster ingenting å være her og bruke aktivitetene våre. Om man vil kjøpe kaffe, brus, vafler eller kaker, er helt frivillig. Vi håper å etter hvert få på plass leksehjelp her, så vi får enda en fin funksjon inn i huset.

For å sikre inntekter til utgifter, leies Jonas ut til to menigheter på lørdager og søndager. I tillegg sponses kafeen av privatpersoner, og tar inn litt på selve kafedriften.

– Ingen av oss tar ut lønn, så utgiftene er husleie, strøm og innkjøp. Vi er helt avhengige av sponsorer, så vi tar gjerne imot flere bidragsytere. I dag sponses vi av privatpersoner, men vi er veldig åpne for bidrag fra folk i næringslivet, som har et hjerte for ungdommen, sier Evert.

Evert og de andre som står bak Jonas, er troende mennesker, men han understreker at kafeen er åpen for alle, og at de ikke har planer om å presse troen sin på noen.

– Jonas er enkelt og greit en åpen kafe for alle som vil ta seg en kaffe og et kakestykke, mens de titter ut på det trivelige folkelivet i gågata. Få med at vi har byens beste eplekake og kjempegod kaffe, avslutter Evert.

Previous articleSelebert besøk fra England
Next articleEventyrslottet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Næringsavisen presenterer Mosseregionen

Vår andre nettavis Næringsavisen presenterer B2B nyheter fra Mosseregionen som en egen kategori https://naeringsavisen.no/mosseregionen Har du tips...

Mr. BLUES IS COMING TO TOWN 23/11 kl 15

Denne gangen tar kongen av Norsk blues, Reidar Larsen med seg øverste hylle av musikere og vi kan love et heidundrende show.

Har du smakt Julechips?

På ren impuls havnet disse i handlekurven min 19 nov 19. Er jeg bare lett å lure...

Midway

Midway er en skikkelig krigsfilm av den gamle sorten til tross for at den er produsert og gitt ut i vår tid. Fargefilteret, heroismen og de massive slagene minner veldig om klassiske krigsfilmer.

Den gamle skovhytta

Forsker man litt på lokalhistorie dukker det noen ganger opp små perler. Små skildringer eller historier som levendegjør fortiden og fortidsmenneskenes livsførsel.