Home Historie Eventyrslottet

Eventyrslottet

Med både tårn og spir, karnapper og balkonger ligger Torvgården der som et eventyrslott. Huset har i årenes løp huset alt fra kino til vinmonopol og den kanskje mest kjente beboeren er en apekatt som het Kikko.

HAAKON HATTEVIG tekst og foto

Publisert i Byavisa Moss 30.03.2011

Dette er historien om Østfolds aller største og flotteste bygning influert av jugendstilen.

Særegent

Torvgården er bygget i 1903 er vår bys representant for et typisk forretningspalass som var vanlig ved forrige århundreskifte. Et forretningspalass er en type bygning hvor man har butikker i 1.etasje og kontorer og leiligheter i de andre etasjene. Slike bygg er vanlige nedover i Europa og i Oslo har man blant andre Groschergården, tegnet av arkitekt Bernhard Christoph Stecmest i 1897.

DETALJER: Torvgården strekker seg mot sky, her ses utsmykking både i form av søyler og akantusblader.

Mange har hevdet at Torvgården her i byen er Østfolds flotteste Jugendhus. Det finnes riktignok noen Jugendelementer på bygningen men rent stilmessig er den påvirket av så vel barokk som historisme. Ved forrige århundreskifte økte interessen for tidligere tiders stilarter og man utviklet de såkalte ”ny-stilene”. Og det var på den måten stilarter som nybarokk, nyrokokko og nyrenessanse oppsto. Torvgården har en rekke elementer i forskjellige stilretninger som sammen er med på å skape en følelse av et eventyrslott.

Lite kjent

Byggets arkitekt vet man vet lite om. Det vi vet er at han het Oscar Dehkes, var 28 år i 1903 og hadde kontorer i Pilestredet i sin fødeby Christiania. Han var heller ikke medlem av arkitektenes fagforbund. En vi vet noe mer om, er Torvgårdens byggherre, Otto Svae. Sammen med Moss Håndverk- og industriforening var han med på oppførelsen av bygget, men ting gikk dessverre ikke så godt med Svae og han gikk konkurs få år etter at prosjektet sto ferdig. Moss Håndverk- og industriforening måtte derfor overta hele bygget for og få reddet sine interesser.

Hopper man videre i historien vil man se at Torvgården har huset en hel rekke virksomheter. Kredittbank, kino, tannlege, lege, dyrlege, viseguttkontor, vinmonopol og isbar for å nevne noe. Et nytt hopp i historien tar oss til begynnelsen av 1970 tallet. Da flyttet Kitten og Inger Wennersten inn i huset og historien.

Folk og dyr

– Da vi kom hit var det ganske nedslitt her, og vi måtte pusse opp en del, forteller Inger Wennersten. Hennes mann, Kitten Wennersten, startet sin urmakervirksomhet i bygget kort tid etter at de flyttet inn.

TRIVES: Inger Wennersten trives godt i Torvgården som har vært hennes hjem i 40 år.

– Det var en fantastisk tid, og kundene var så hyggelige. Det har vært et utrolig godt miljø her i alle år, forteller hun. Inger Wennersten bor i dag alene i den fine leiligheten sin i tredje etasje med utsikt både mot Jeløy og mot det gamle torvet. På balkongen sitter hun gjerne, med slik har det ikke alltid vært.

– I tre år ble balkongen her sperret av fordi man fryktet at den ville rase ut, da var jeg ganske ulykkelig. Men heldigvis ble den åpnet igjen og nå sitter jeg der så ofte jeg kan.

– Men det er ikke bare du, mannen din og alle barna som har bodd i leiligheten?

– Neida, her har det bodd mange forskjellige dyr. Vi har hatt papegøyer, hamster, og vannskilpadder. Men det morsomste dyret var Pippi Langstrømpe-apen Kikko.

– Hvordan i all verden fikk dere tak i den?

– Det var min mann Kitten som overasket oss med den en julaften. I butikken sa de at aper av den typen i fangenskap ikke blir mer enn tre år, men Kikko bodde her i 17 år, forteller fru Wennersten videre. Inger Wennersten er en fargerik dame og på mange måter hele byens bestemor. Hun har i en årrekke vært oppleser på forskjellige arrangementer rundt om i byen. Og grunnen til at hun holder seg så sprek må være det gamle huset hun bor i uten heis.

– Jeg løper opp og ned trappene her hele dagen, og så er jeg postbud for avisa deres på onsdager avslutter hun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...

Rene Elshaug og Patrick Johnsen er klare for ny sesong

Det gir alltid en god følelse når gode medarbeidere, i dette tilfellet spillere, sier ja til å bli med videre i jakten...