Home Historie Den gamle skovhytta

Den gamle skovhytta

Forsker man litt på lokalhistorie dukker det noen ganger opp små perler. Små skildringer eller historier som levendegjør fortiden og fortidsmenneskenes livsførsel.

HAAKON HATTEVIG tekst og foto

Publisert i Byavisa Moss 06.04.2011

Denne historien handler om en liten dukkestue, eller skovhytte som den kaltes, under et eiketre i Grønliparken på midten av 1800-tallet.

Historien

Søndre Jeløy er kjent for sine lange alleer og sine mange staselige lystgårder. At gårdene på Jeløy betegnes som lystgårder og ikke herregårder har å gjøre med at de ble bygget som ferie og utfluktsteder av rike kjøpmenn og gründere på midten av 1700-tallet.

En herregård trenger ikke i prinsippet være storslått og herskapelig, alt har å gjøre med om stedet har en adelig historie eller ei. Grønli gård ble lille julaften 1813 skilt ut fra Alby gård.

STASELIG: Hovedbygningen på Grønli gård fikk sin nåværende form etter en stor restaurering i 1909.

Opprinnelig lå det tre husmannsplasser på Grønlis grunn, disse ble nå slått sammen og ble til eiendommen Grønli. Den eieren som har satt størst preg på gården er grunnleggeren av M.Peterson & søn, Momme Peterson. Han anla parken og bygde et staselig hovedhus på gården. Til parken hørte karrussdam med en øy og hvitmalt bro, et rosarie og mange sjeldne treslag.

Grønli gård har bestandig vært kjent for sine flotte alleer av velduftene lindetrær. Og det er i enden av lindealleen vår historie begynner.

Gamle minner

Et viktig element i de gamle hage- og parkanleggene var en «legestue til de kondisjonertes børn». Ofte var disse lekestuene forseggjorte med detaljer, søyler og til og med peis. Denne motens skaper var ingen ringere enn Marie Antoinette som ønsket å komme ut av den stive atmosfæren på Versailles, hun lot oppføre en lekebondegård som hun ofte trakk seg tilbake fra hoffet til.

På Grønli gård fantes det også en lekestue, eller en skovhytte som den kalles. I en gammel bok «Gamle minder fra Christiania og Jeløen» skildres livet på Jeløya på midten av 1800-tallet og lekestuen på Grønli er godt representert.

Boken er skrevet av Sofie Vold og handler om hennes barndom sammen med sin søster Jone. De var begge barnebarn av datidens eier av Alby gård, Jonas Anton Hielm.

Her kommer et utdrag fra boken:

Tæt ved Albye laa et landsted «Grønlien» tilhørende en meget rig enke, Fru Peterson – dette blev kun benyttet til sommer-oppholdssted. Der var en meget stor park, fiskedamme, drivhuse o. s. v. Fra den nordre altan paa Albye kunde vi glimtvis skue en del af Grønlis herligheder. Hvad der især tiltrak sig Jones og min opmerksomhæd var et lidet hvidt huus som lå i parken, allernæmest Albye; kun en stenmur skilte denne deel af Grønli-parken fra Albye-alleen. Det var ikke stort mere end taget, vi kunde see fra Albye, – men naar vi bemærkede, at der steg røg op af piben paa det lille huus bleve vi som elektriserede og kunde længe staae paa altanen og stirre ud efter denne røg. Og hvorfor kunde da dette have en saa sær interesse for os ? Jo – om dette huus havde vi hørt forunderlige ting. Tænk! det var et barnehuus! Legestuen blev det kaldet. Tjenerne paa Albye havde vidst at fortælle derom, der skulde være en stue saa stor at den kunde romme 20 børn og et mindre sideværelse og et kjøkken med ordentlig kjøkkenbænk og mange gryder og pander! For vinduerne var der sikkerheds-lemmer, da huset laa saa afsides, men i lemmene var der et lidet kighul udskaaret som et hjerte, og da Jone engang havde været ude med sin ven forvalter Halvorsen paa den mark, der stødte op til Grønli-parken, havde han hjulpet hende over muren ind i den fremmede park og løftet hende op til hjertet i vinduesskodden, saa hun havde kunnet titte ind og i det dæmpede lys havde hun skimtet en sofa med grønt betræk og kommoder, bord og stole.

Et vidunder fra Paris

Sofie Volds berettinger om sin barndom er en artig fremstilling av hvordan livet var for to småjenter tilhørende det bedre borgerskap. Jentene ble etterhvert kjent med barna på Grønli og spenningen var stor da de for første gang fikk komme inn i den magiske lekestuen: Jeg husker saa tydelig hvorledes vi fik lov at være med at mad o.s.v.- og saa fik vi se et vidunder fra Paris der i legestuen, noget som vi aldrig havde drømt om. Det var en dukke i lyserød dragt, som kunde gaae omkring paa gulvet – sende forbindtlige nik og fingerkys til de omstaaende – og lugte til en rose hun holdt i haanden. Det var en gjennem fornøielig dag denne første dag vi var hos Petersons smaapiger.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Blueskveld med Feldson Association

Det er på Cafe Røed på Røed Gård på Jeløy det skjer, og datoen er fredag 13. desember. Da er det nemlig klart for en heftig blueskveld...

Steinars julekalender: Luke 5

Ofte møter man glade og lykkelige mennesker, men av og til møter man også på mennesker som oppleves negative og destruktive, og...

Til helgen er det julemarked i Moss

Kirketorget skal fylles av julestemning og glade mennesker førstkommende helg. Gå ikke glipp av byens store julearrangement. ARNE KRISTIAN...

Steinars julekalender: Luke 4

Du har i deg kraften til å forvandle negative følelser og opplevelser til positive følelser og skapende kraft for deg selv og dine...

Førjulstid i kommunene Rygge og Moss

Julen kommer igjen mot oss like fort i år som tidligere. Kaldt og mørkt er det og litt snø har vi fått....