Home kultur Jaga Jazzist til Lyse Netter

Jaga Jazzist til Lyse Netter

Omsider, etter en rekke forsøk, har det lyktes arrangørene av Lyse Netter å få Jaga Jazzist på kroken. Festivalen går av stabelen 5. til 7. juni, og arrangeres av House of Foundation i samarbeid med Moss Kulturhus og Punkt Ø.

ANTHONY P. HUUS foto

– Jaga Jazzist er en helt perfekt booking for Lyse Netter, uttaler Martin Sørhaug. – De er et av landets desidert beste liveband, som forener festivalens interesse for jazz, rock og elektronisk musikk. Meg bekjent har de heller aldri tidligere spilt her i byen, så det er virkelig på tide. Herregud så kult det skal bli!, sier han.

Bandet omtales som svært musikalsk eklektisk, og er både et jazzband, et rockeband, et progressivt rockeband, en hiphop-gruppe, en rapgruppe, en reggaegruppe, et polka-band, et komedieband, en elektronika-gruppe, et klassisk ensemble og et korensemble. Men er de virkelig alt dette, eller er de ingen av delene?

Svaret ligger i gruppas fartstid. Gjennom to tiår har Jaga Jazzist nemlig vært alle disse tingene, men er til syvende og sist virkelig ingen av dem. Et poeng gjort tydelig med deres foreløpig siste plate, Starfire, som på flere måter vender tilbake til tidligere røtter, men som samtidig introduserer nye elementer og som alltid går fremover.

Jaga Jazzist ble stiftet av Martin Horntveth og Ivar «Ravi» Christian Johansen i Tønsberg i 1994, og har vært en av de mest sentrale gruppene i fusjonen mellom jazz og elektronisk musikk, i tillegg til at medlemmene har vært engasjert i en lang rekke musikalske sideprosjekter og ofte bidratt på plateinnspillinger med andre musikere.

Etter to innledende EP-utgivelser og Spellemannominasjon i klassen «året musikkvideo» for «Airborne» ble debutalbumet «A Livingroom Hush» gitt ut av Warner Music i Norge og solgte overraskende godt. Platen ble lansert av labelen Ninja Tune i England, og ble kåret til årets jazzalbum 2002 av BBC. Bandet vant dessuten Alarmprisen 2002 i klassen jazz for platen.

Gruppa fulgte opp med The Stix, gitt ut av den lille Oslo-labelen Smalltown Supersound, samme år. For dette albumet vant de Alarmprisen 2003, denne gangen i klassen elektronika, og ble nominert til Spellemannprisen 2002 i åpen klasse. Plata «What We Must» ble gitt ut i 2005 og ble nominert til Spellemannprisen 2005 i åpen klasse, uten å vinne.

I starten av 2010 ga de ut nok et album, «One-Armed Bandit». For dette albumet vant de sin første Spellemannpris i åpen klasse. Bandet fikk i 2015 Gammleng-prisen i klassen jazz. De var dessuten nominert til Spellemannprisen 2015 i åpen klasse for «Starfire» og Spellemannprisen 2016 i klassen årets musikkvideo for «Prungen» regissert av Christian Mona og Leif Henning Broch Johnsen.

Hornseksjonen til Jaga Jazzist (Jaga Jazzist Horns) har også samarbeidet med Motorpsycho på utgivelsen «In the Fishtank», utgitt av det nederlandske plateselskapet Konkurrent. Forøvrig har alle Jaga Jazzist nåværende og tidligere medlemmer vært involvert i mange forskjellige prosjekter, som the National Bank, Thom Hell, Turboneger, Susanna and the Magical Orchestra, Shining, Thomas Dybdahl, Marit Larsen, Trondheim Jazzorkester, BigBang, Jonas Alaska, Adjágas, KILLL, Martin Hagfors, PUMA, In The Country og mye annet, samt solokarrièrene til Lars Horntveth, Mathias Eick og Martin Horntveth.

Jaga Jazzist består nå av Marcus Forsgren på gitarer og effekter, Even Ormestad på bass og Keyboards, Andreas Mjøs på vibrafon, gitarer, trommer og elektronikk, Line Horntveth på tuba og perkusjon, Martin Horntveth på trommer og trommemaskiner, Lars Horntveth på tenorsaksofon, bassklarinett, gitarer og Keyboards, Øystein Moen på keyboards og Erik Johannessen på trombone og perkusjon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Takk for oss!

Grunnet manglende inntekter, ser vi i Morsa Tidende oss nødt til å avslutte driften av det som var ment å bli en...

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...