Home kultur Glade mennesker skaper glade takter

Glade mennesker skaper glade takter

Skulle man ha et ærend i Skoggata i Moss en onsdag kveld mellom halv syv og ni, kan man risikere å høre liflige stemmer og glade takter – nærmere bestemt koret Glade Takter. Da holder de nemlig sine øvelser, i metodistkirken.

Sangglade mennesker som bor i Moss og omegn er så heldige at de kan velge og vrake blant utallige kor, enten de vil synge selv eller bare høre på. Et av disse er blandakoret Glade Takter.

Her leder dirigent Martin Rasten Glade Takter igjennom en ny sang. FOTO: Jan Fritjof Knudsen

Ideen til koret dukket opp for vel 20 år siden, på røykerommet på Moss Rådhus, og første øvelse ble avholdt i formannskapssalen. Kanskje var det ikke politisk skjønnsang som rant ut av strupene da, men mange år med meget dyktige dirigenter og instruktører har absolutt satt sine positive spor. Det mener i alle fall korets faste fanskare, de pårørende.

Åpent for alle 

Kommuneprofilen er siden tonet betraktelig ned. Nå er alle sangere i distriktet velkomne som medlemmer.

– Jeg er ganske sikker på at de som skulle snuble over koret under en øvelse eller konsert, vil istemme at dette er et gladkor både i navn og gavn. Smilet og latteren sitter løst. Det er ikke til å legge skjul på at gjennomsnittsalderen kryper oppover, et ikke ukjent fenomen for mange amatørkor i Norge. Likevel er det ikke noe alderdommelig over repertoaret, som spenner fra pop via jazz og musikalsanger til viser og folkemusikk, og mere til, sier en av de glade koristene, Jan Fritjof Knudsen.

På reisefot 

Innimellom får koret en uimotståelig lyst til å reise ut og synge for verden.

– I juni i år gikk turen til England. Vi besøkte Scarborough og Whitby i Yorkshire for blant annet å konsertere sammen med engelske jazzmusikere. Ellers har turene gått til Italia, Estland, Latvia, Sverige og selvsagt innenfor kongeriket.

Når en gruppe sangere skal møtes, lære nye sanger, få disse til å sitte som brunost i ganen, OG framføres for andre, ja da er det greit å ha en ansvarlig og kyndig person til å trekke i tråder, finstemme stemmene, få avslutningene der avslutningene skal være, og så videre. Da trengs en dirigent.

– Vår dirigent, Martin Graniasønn Rasten, er ny av året, og de vel femti kormedlemmene har store forventninger framover. Framtiden virker svært lovende og døren er selvsagt åpen for nye sangere, avslutter Knudsen og krysser fingrene for at flere finner veien til korøvelsene i metodistkirken på nyåret.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...

Rene Elshaug og Patrick Johnsen er klare for ny sesong

Det gir alltid en god følelse når gode medarbeidere, i dette tilfellet spillere, sier ja til å bli med videre i jakten...