Home Nyttige Mosselinker Kinoanmeldelse The Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption

Andy Dufresne blir dømt for et brutalt mord, men påstår selv at han er uskyldig. Innenfor fengselsmurene må han gjøre alt han kan for å beholde «seg selv» i den nye, harde tilværelsen.

KRIS LESLIE MUNTHE tekst

Shawshank Redemption er en klassiker og en av de virkelig store filmene som forteller en historie om mennesket, relasjoner og indre styrke. Utgitt i samme år som Forrest Gump, har vi igjen fått relansert filmer som er blitt pusset opp med klarere og bedre bilde.

Filmen om Gump var såpass polert at den kunne forveksles med en nyutgitt tittel. Shawshank Redemption er også klarnet opp, men ikke i samme grad. Alderen vises. I konkurranse med nyere filmer og TV-skjermer som leverer bedre bilde enn noen gang, har bildekvalitet noe å si. Men ikke alt naturligvis. Historien er viktigere.

Uansett er det positivt at Redemption har fått en aldri så liten overhaling både i form av lyd og bildeklarhet.

Jeg husker for øvrig tilbake til den gangen jeg så Redemption for første gang. Roen, fortellingen og vendepunktet til slutt var imponerende. Tim Robbins gjør en fabelaktig og sympatisk rolle. Ikke minst takket være Morgan Freeman som hans ledsager. Dette er en film som formidler mange personligheter og deres historier på en troverdig måte.

Allikevel er det ikke alltid slik at magien beholdes når man på et senere tidspunkt besøker filmer som tidligere har gjort inntrykk. Men Shawshank Redemption skuffer ikke.

Glimrende dialog, musikken, noe humor som krydrer opp iblant og så, sterke, emosjonelle scener spredt utover – gjør dette til en vanvittig god film. Ikke minst hvordan alle løse tråder sendes ut i forkant for så å knytes sammen til et vendepunkt mot slutten. Ja denne filmen er mesterlig laget.

«Fear can hold you prisoner. Hope can set you free» – står på coveret til filmen. Og det er et av mange temaer som man kan kjenne seg igjen i. Det å beholde menneskeligheten i et ofte umenneskelig miljø. Filmen fokuserer allikevel lite på fengselsproblematikk: rusmidler, gjengopprør og vold. I stedet ligger tyngden på relasjoner, menneskene og de indre utfordringene.

Man får mange gleder og sorger underveis i handlingen. Filmskaperne klarer å levere mennesker man bryr seg om, i et miljø som man ikke nødvendigvis burde det. Tempoet er dessuten rolig til et nivå moderne filmer bare kan misunne, men uten å være kjedelig på så måte. Dette gir ro og tid til å la handlingen synke inn.

Konklusjon

Shawshank Redemption er sterk og tidløs. En solid film om styrken som finnes i mennesket. Dette burde være obligatorisk pensum for alle og envher!

Terningkast: 6

Denne filmanmeldelsen er et samarbeid mellom DetSkjeriMoss og Morsa Tidende. Odeon Kino i Moss, og andre distributører legger til rette for filmvisninger.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...

Rene Elshaug og Patrick Johnsen er klare for ny sesong

Det gir alltid en god følelse når gode medarbeidere, i dette tilfellet spillere, sier ja til å bli med videre i jakten...