Home kultur Norges nye gitarhelt

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5. 1985). Denne gutten kan virkelig spille, og er like synlig i Oslo Spektrum hver jul som gjemt bak ei søyle på Fuglen. Ikke bare spiller han på mange strenger, men han er også ekstremt godt likt av alle i miljøet! En ekte kjernekar.

LARS OG SYNNØVE/HALVARDHENRY.NO tekst og foto

Hvor han kommer fra, kan ramses opp med et stedsnavn. Nemlig Dale. Et lite sted i Vestland utenfor Bergen, i Vaksdal kommune. Tommy var musikkinteressert svært tidlig, og rocket med oldemors gitar da hun hadde lært ham litt fingerspill.

Senere var det musikkvideoen til Bon Jovis «Bed Of Roses» som trigget gitarinteressen for alvor. Richie Sambora var vel hans største idol rent stilmessig. Han begynte tidlig og rocke som Vidar Busk og spilte og turnerte allerede som purung frem til han var cirka 19 år. De het Tommy and The Runaway Boys. En veldig bluesorientert gjeng.

Instrumentet er i all hovedsak gitar, men han spiller ikke på hva som helst må vite. Foretrukne instrumenter er og har vært Dusenberg-gitarer, Gibson SG, Martin og smykket i samlingen hans 1964 Gretsch Chet Atkins Country Gentleman, som han fikk i 30 års gave av Kurt.

I amper og bokser går det mye i Mesa Boogie, Fender og overdrives og endel brett med effekter som brukes litt etter behov. Best mulig lyd, oftest er vel mottoet tenker vi. Tommy leverer mye bra! Favoritt forsterker når det bare er ham er VOX ac 30. Men vårt inntrykk er at det meste går og går det gærent har man alltids en plan.

Stilen til Tommy er ikke helt fastsatt. Han står frem som meget sjangeruavhengig og det virker som han spiller alt med alle overalt. Også er han ganske flink bare han alene også.

Hvem har han spilt med på plate og live? Vel, det er kanskje enklere å sette opp de han ikke har spilt med, men her er en slags liste om redaksjonen fikk av ham:
– Magnet (Turné 2005-2010) – Jim Stärk (Turné 2005-2007, «Turn Around And Look) – Lene Marlin (Diverse turnéer, «Twist The Truth» og nyinnspilling av «Unforgivable Sinner») – Marion Ravn (Div turnéer) – Marit Larsen (Turné 2011/2012, «Spark) – Tone Damli (Live 2005-2019, «Sweet Fever», «Looking Back») – Beady Belle (Live 2008-2012, «At Welding Bridge») – Maria Mena (2008-2011, 2017, «Home For Christmas», «Weapon In Mind») – Alejandro Fuentes (Live, «Tomorrow Only Knows», «All My Life» «Encore» «Rå» – Kurt Nilsen (Live 2009-2019, «Inni En God Periode», «Live») – Susanne Sundfør (Live 2007, «Susanne Sundfør») – Madcon (Live 2007-2012, «So Dark The Con Of Man») – Alan Walker (Live 2018—> «Different World») – Christel Alsos (Live 2018-2019) – Ane Finstad – Pernille Øiestad – Astrid S (2013-2014).
Det er nok en del artister jeg har spilt med live, som jeg har glemt også…

INNSPILLINGER:
Mari Tesdal – «Steal Away», 2004
Kane Alexander – «Kane Alexander», 2006
Karen Fadnes Brattebø – «Jento På Vangen», 2006
Jim Stärk – «Turn Around And Look», 2006
Susanne Sundfør – «Susanne Sundfør», 2007
Tone Damli Aaberge – «Sweet Fever», 2007
Alejandro Fuentes – «Tomorrow Only Knows» , 2008
Lene Marlin – «Twist The Truth», 2009
Madcon – «So Dark The Con Of Man», 2009
Tone Damli Aaberge – «I Know», 2009
Bjørn Johan Muri – «The Beauty Of Who You Are», 2009
Bugge Wesseltoft/Div artister – «Go Natt», 2009
The Saturdays – «Wordshaker», 2009
A1 – «Waiting For Daylight», 2010
Tone Damli – «Cocool», 2010
Beady Belle – «The Welding Bridge», 2010
Maria Mena – «Home For Christmas», single, 2010
Jan Eggum – «Kjærlighet & Ærlighet», 2011
Marit Larsen – «Spark», 2011
Tone Damli – «Look Back», single, 2012
Frida Amundsen – «September Blue», 2012
Alejandro Fuentes – «All My Life», single, 2012
A-Lee – «Over You»
Kurt Nilsen – Inni En God Periode, 2013
Lene Marlin – Unforgivable Sinner ( singel 2013 )
Idol EP 2013
Maria Mena – Weapon In Mind 2013
Kurt Nilsen – Live i Bergen, 2013
Siri Vølstad Jensen – Coming Home, 2014
Alejandro Fuentes – Rå, 2015
Anna Melkild – I’m Alive, 2015
Alejandro Fuentes – Nabolaget Mitt, 2015
Alejandro Fuentes – Encore, 2015
Adrian Jørgensen – Baby It’s Time 2016
M&M – Remind Me, 2018
Sigrid – Don’t Kill My Vibe, 2017
Alan Walker – Alone, 2016
Alan Walker – All Falls Down, 2017

Som sagt var det en hel del. Ikke videre enkelt. Utgivelser som soloartist er det ikke så mange av. Men han har albumet fra mars 2016, «Divided» som sin eneste solo oppføring. Har i tillegg gitt ut et par singler, «Your picked me up» og «I met someone».

Hvordan vi oppdaget ham var på ASKO-festivalen i 2013. Nesten ved en ren tilfeldighet. Der spilte han sammen med Kurt Nilsen og de spilte bare en snau halvtime. Men det var nok til at vi ble helt hektet.

Beste konsertminner med Tommy var i forbindelse med Synnøves 40 års feiring i 2016 da vi liksågodt booket Tommy hjem i stua i Moss. Konserten gikk for fullt hus og utsolgte trappetrinn. Forøvrig kan vi nevne sologitar settene han har sammen med Kurt Nilsen og band på festivaler som fantastiske minner.

Vi syntes han på mange måter er en bedre artist enn den Marius Muller var. Bedre gitarist en Marius kan diskuteres, men vi syntes Tommy er mye mer allsidig.

Uansett. For oss er Tommy Norges Nye Gitarhelt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Takk for oss!

Grunnet manglende inntekter, ser vi i Morsa Tidende oss nødt til å avslutte driften av det som var ment å bli en...

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...