Home Leserinnlegg La'ars in memoriam

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig

Skrevet av Ken Uggerud

Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet gi tapt. Lars (døpt, ifølge hans dåpspapirer, La’ars) Molvig. Han gikk bort nyttårsaften.

Jeg skriver Rygge, selv om han bodde 100 meter på gærne sida av Eskelundgrinda. For han var både ryggegutt og rådegutt samtidig. Og like godt likt og respektert på begge sider av grensen.

Respektert var han, som snekker! En fantastisk arbeidskar, alltid profesjonell og med forståelse for kundenes behov. Det hendte at han ikke fikk altfor mye igjen for innsatsen sin. Men i det store og hele gikk det forbi i stillhet: Hadde han kalkulert litt feil, var det hans feil, mente han, og tok de tap som eventuelt kom som en mann. Men i det store og hele kalkulerte han ikke feil: Han var fagmann til fingerspissene.

Ole, en god venn av ham, engasjerte Lars til to av hans siste større prosjekter. Han fanger Lars’ faglige dyktighet i få setninger: «Jeg sitter i hagestua nå mens det stormer og regner. Hagestua står støtt og selv om sønnavinden står rett på, blafrer det ikke i stearinlyset. Lars visste å få det tett i skjøter og hjørner. Før hagestua renoverte Lars låveveggene på Gatu, sammen med veteranene Magnus, Erik og Roger. Også her en utmerket snekkerjobb der Lars klatret som en ekorn i stillaset opp i 11 meters høyde».

Respektert var han, som vert! Hvem av oss som fikk gleden av å kose oss med verdens aller beste fårikål vil noen gang glemme det? Ingen. Alltid kokt dagen før; annen- og tredjedags fårikål er naturligvis best. Det året han åpnet for finstua si, var det ekstra gjevt. Det var ikke ofte han tok folk inn i den, men du verden for en skatt han der hadde tatt vare på. Selv satt han gjerne foran tv’en med sin røyk og kaffe i dagligstua og så tv. Det kanskje ikke mange vet er at han hadde enorme kunnskaper om idrett. Ikke bare skisport, men også ballsport, især håndball. Også sjakken var viktig for ham. Han innredet sitt rede på den triveligste måte. Sånn han ville ha det. Og koselig var det alltid, å ta seg en tur over rådegrensa for å besøke den lille, men store mannen.

Respektert var han, som venn! Det hendte en gang i blant at Lars tok seg en tur på kafé. Han ble ikke lenge, tross vennenes ønske om at han måtte bli litt til. «Nei», sa Lars, «jeg er redd jeg er litt tilsjasket av stedets forfriskninger». Så bestilte han drosje. Da han gikk, var det alltid lavmælt samtale om hedersmannen fra rådegrensen. En snåling. En herlig snåling! En god venn.

En av de siste sjarmører var han også: Selverkjennelsen hans var slik: «Jeg er den mest attraktive ungkaren i Østfold!» Og det var han! Sikkert også i Viken, men så gikk han dessverre bort dagen før det nye fylket ble realitet.

Det er så mye å si om Molvigen, men alt kan ikke skrives her. Jeg vil bare nevne en liten ting, at han var ingen storspiser, han Lars. Jeg husker en gang vi snakket om middag, og spurte ham om han hadde spist, eller om vi skulle rusle innom et sted for en matbit. «Nei», sa han, «jeg har spist middag».

«Lagde du deg noe godt da?», spurte jeg.

«Ja, jeg kokte meg et egg!»

Han var i grunn skrinn i hele sitt liv, noe han også fikk høre et par ganger. Eller kanskje flere. Med et flir fra både oss og ham.

Dette med det kokte egg var ærlig ment, og ingen spøk! Men Lars kunne også den spøkefulle biten, om han ville. Han hadde en lun, underfundig humor. Poenget kunne ved historiens start ligge nokså fjernt i tid. Men da poenget kom, var det også med en snert og en vidd uten like.

Du var en herlig kar, Molvig, skvær, raus og ærligheten selv. En hedersmann. Som allerede er sterkt savnet i det miljøet du var så glad i. Du sa ikke sjelden at livet er for kort til å omgås folk du ikke likte. Rett på sak! Men så hadde du da også svært mange rundt deg som du likte – og som likte deg! Som var med deg til det siste. Din gode venn Per Olav var god å ha mot slutten, han var hos deg dagen før du gikk bort. Om du registrerte det eller ei, var han der for deg.

Du er og vil bli savnet, Molvigen.

Requiescat In Pace

Previous articleNAV-skandalen og EØS
Next articleTakk for oss!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Takk for oss!

Grunnet manglende inntekter, ser vi i Morsa Tidende oss nødt til å avslutte driften av det som var ment å bli en...

La’ars in memoriam

Nekrolog over Lars Molvig Skrevet av Ken Uggerud Enda en fantastisk personlighet i Rygge har måttet...

NAV-skandalen og EØS

NAV-saken er den mest omfattende skandalen både for innbyggere og tilliten til alle statsmaktene og statsforvaltningen i moderne tid.

Norges nye gitarhelt

I denne artikkelen skal vi ta for oss den personen vi syntes er Norges nye gitarhelt, nemlig Tommy Kristiansen (f. 5. 5....

Frode Alnæs til Eftablues

Moss Bluesklubb har levd med oppbrettede ermer og høyt pågangsmot i en årrekke. Som de berømte perlene på på den like berømte...